Muzee

MUZEUL ETNOGRAFIC

Muzeul de Etnografie s-a înfiinţat în anul 1897 şi a fost deschis publicului în luna septembrie a acelui an, odată cu Palatul Comunal, (actuala Primărie a Municipiului Vatra Dornei). Muzeul ocupă una din încăperile de la parterul clădirii, acolo unde astăzi se află sala costumelor populare. În anul 1972 a început separarea colecţiilor etnografice de cele care ilustrau vânătoarea şi ştiinţele naturii. Astfel, au luat fiinţă două muzee separate: Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi Cinegetică, (mutat într-o altă clădire) şi Muzeul de Etnografie, care funcţionează şi acum la aceeaşi adresă: strada Mihai Eminescu numărul 17.
După 1989, clădirea Primăriei Vatra Dornei a fost declarată “monument de arhitectură”, astfel încât Muzeul de Etnografie Vatra Dornei este găzduit de o clădire la fel de importantă pentru istoria Zonei Domelor ca şi obiectele păstrate de muzeu.
În prezent, Muzeul de Etnografie Vatra Dornei ocupă jumătate din parterul Primăriei Municipiului Vatra Dornei. (monument de arhitectură) pe strada Mihai Eminescu, numărul 17.
În muzeul dornean pot fi văzute atât obiecte provenind din Zona Dornelor, cât şi din alte vetre folclorice importante ale Bucovinei, cum ar fi: Câmpulung Moldovenesc. Rădăuţi. Solca, Stupca, Frătăuţi, Drăgoieşti, Marginea, Păltinoasa, Mănăstirea Humorului, Izvoarele Sucevei etc.
Muzeul expune 1800 de piese, iar în depozitele sale se mai află, în conservare, încă 320 de obiecte. Acestea din urmă, foarte valoroase, sunt prea fragile şi prea degradate pentru a fi expuse permanent. De aceea, ele pot fi văzute doar cu prilejul unor evenimente speciale, când muzeul organizează expoziţii temporare.

Sursa:Primăria Vatra Dornei

În muzeu veţi găsi 3 pisoi simpatici, care vor face vizita mai placută, iar copiii vor aprecia un animăluţ la vizita lor.
Dacă sunteţi curioşi, muzeul aşteaptă turişti, dar şi dorneni.

Coordonate GPS : 47.347474, 25.356247
Program: Marti – Duminica intre orele 11 – 16.
Preţ bilet: 5 lei adulţi, 2 lei copii

NU SE POSTEAZĂ FOTOGRAFII CU EXPONATE, VĂ RUGĂM SĂ LE VEDEŢI CU OCHII VOŞTRI!

MUZEUL DE STIINŢE ALE NATURII ŞI CINEGETICĂ

Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi Cinegetică Vatra Dornei

Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Cinegetică Vatra Dornei apare ca instituţie culturală de interes public în anul 1956.
In momentul de faţă muzeul îşi desfăşoară activitatea în acceeaşi locaţie de 36 de ani.
Este constituit din 2 secţii : Secţia de Faună şi Floră din zona Dornelor şi Secţia de Cinegetică din judeţul Suceava.

Exponatele de faună şi floră sunt prezentate redând aspecte din mediul lor natural ceea ce dă un plus de atractivitate pentru publicul vizitator. Sunt abordate probleme de ocrotire a naturii de taxonomie, filogenie şi ecologie. Animalele vertebrate sunt prezentate în ordine evolutivă : peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere.
Diorama cu cerbul atacat de o haita de lupi iarna este unicat în România.
Flora zonei Dornelor este foarte bogată în specii. În expoziţii sunt prezentate specii rare, endemice, relicte glaciare.

Sursa:Primăria Vatra Dornei

Dacă vreţi sa staţi la 1m de un animal sălbatic, acum aveţi şansa la Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Cinegetică.
Noi dornenii îl cunoaştem după numele de “Muzeul de Animale” , unde de copil am fost fascinat de el, ai şansa să stai faţă în faţă cu 3 lupi, sau cu 2 porci mistreţi.

Adresă: Str. Unirii Nr. 3 Vatra Dornei, 0374080279, Coordonate GPS : 47.344994, 25.357564
PROGRAM FUNCTIONARE :
Marţi-Vineri între orele 10 – 17
Sâmbata – Duminică 10 – 14
Preţ bilet: 3 lei adulţi, 2 lei copii

NU SE POSTEAZĂ FOTOGRAFII CU EXPONATE, VĂ RUGĂM SĂ LE VEDEŢI CU OCHII VOŞTRI!